Харків,яни, іменами яких названо вулиці в різних країнах и містах …

Художники і вчені, письменики і поети. Слід наших земляків лишився в історії, науці і культурі не лише Харкова, а також і далеко за межами міста. Сьогодні вашій увазі розповідь про вулиці України, Казахстану, Россії, Австрії та Франції, які носять імена відомих мешканців Харкова.

Вулиця імені Юри Зойфера, Відень (Австрія)

В густонаселеному, десятому районі міста Відня Favoriten є вулиця, яку названо на честь знаменитого харків,янина.

Юра Зойфер, син єврея-промисловця, народився в місті Харкові у 1912 р. Юрі було 8 років, коли батьки, рятуючись від терору радянської влади, переїхали з сином до австрійського Відня. Юра стає активістом руху соціалістів. В статтях і віршах часто згадує про те, що  загроза фашизму насувається. В кін.1930-х рр. Австрія в результаті приєднання входить до складу 3-го Рейху, Зойфера заарештовують. Молодий журналіст і поет пройшев жахи 2-х концтаборів: Бухенвальду і Дахау. В Бухенвальді він і помер, захворівши тифом, у 26 років.

Вулиця імені Иллі Мечникова у місті Севрі (Франція)

Іменем славнозвісного біолога Иллі Мечникова, який народився в селі Куп,янського р-ну Харковської області, названо числені вулиці і проспекти у містах України, Біларусі, Россії, Молдови. Ім,я вченого-біолога носять вулиці у Харкові, Києві, Одесі, Санкт-Петербурзі, Тирасполі, Гомелі. Друга батьківщина великого вченого, Франція, також нанесла його им,я на свої мапи.

Поряд з порцеляновою мануфактурою, славетною своїми виробами на весь світ, у престижнійшому р-ні міста знаходиться вулица, названа ім,ям Іллі Мечникова. Севр всього в десяти км від Парижу. В передмісті столиці Франції працював у Пастеровському інституті і мешкав видатний біолог, який став лауреатом Нобелевськой премії.

Вулиця і площа Іллі Рєпина в місті Санкт-Петербурзі.

Ілля Рєпин перебрався до столиці імперії в 1882 році. Оселився художник за адресою Калинкінська пл., будинок 3-5. Тут, в майстерні, Ілля Юхимович створив больше сотні картин і малюнків, своїх знаменитих «Казаків», «Не чекали», «Івана Грозного», інші мальовничі шедеври.

У 1952р. площа, на якій мешкав раніше Ілля Юхимович, названа його ім,ям. В цьому ж році провулок на Васильєвскому острові названий на честь художника. На цій же вулиці стоїть  Інститут живопису, який носить ім,я художника.

Вулиці, площі, навіть села в країнах колишнього СРСР названі ім,ям уродженця м.Чугуєва Харківської області.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *