День Вишиванки-2018 в нашему місті …

Справжнє джерело натхнення. Скарбниця давніх символів і традицій. Зашифрований та унікальний літопис нашої улюбленої країни. Дзеркало українського народу. Модний на сьогодні аксесуар. Все це гармонійно переплелось в унікальному надбанні України і всього світу — вишиванці.

Будучи абсолютно неповторним елементом всесвітньої культури, символом національної єдності та етнічної приналежності, традиційна вишита сорочка заслуговує на дійсно особливе шанування.

Традиція прикрашати жіночий і чоловічий одяг вишивкою в Україні йде корінням в глибину сивих тисячолітть. Нинішній День вишиванки — свято ще зовсім молоде. Воно зародилось у 2007 році, тоді студентка Чернівецького університету Леся Воронюк запропонувала всеукраїнську акцію «День української вишиванки». Відмітивши, що наші студенти часто носять вишиті сорочки на пари, тому флеш-моб в традиційному одязі буде дуже радісною і видовищною подією.

Після Революції Гідності на хвилі патріотизму акція День української вишиванки набула просто таки глобального размаху.

Самобутнє, самодостатнє свято покликане зберегти традиційні українські цінності, популяризувати їх серед усіх верств населення, а також серед світової громадськості.

Отже, вже котрий рік у третій четвер травня українці і справжні поціновувачи української культури в усьому світі вдягають вишиванку на знак поваги, солідарності і єдності України і українського народу.

Сегодні носіння вишиванок дозволяє не лише бути в тренді, але й має на увазі глибокий контекст. Выраз своєї національної, громадянської позиції, культурну та духовну свідомість, історичну освідченість.

Також вишиванка є запорукою вдачи та гарного настрою, бо візерунки на розшитих сорочках -це символи краси, добра, процвітання, обереги від злих сил.

В День української вишиванки в усіх містах країни влаштовують ходи, паради, благодійні ярмарки, фото-конкурси. В цьому році перелік заходів доповнено акцією «Подаруй вишиванку захиснику». Ціль цієї ініціативи — виявити піклування, зігріти і підняти бойовий дух захистників нашої країни.

Хода місцян, молоді пройшла центральною вулицею Харкова -Сумською. Свято продовжилося в саду Шевченка і біля оперного театру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *